Open repetitie blazersklas op 6 juni – 20 juni

De Blazersklas is een uniek concept voor het muziekonderwijs op de bovenbouw (vanaf 10 jaar) van basisscholen, middelbare scholen, muziekscholen en muziekverenigingen. De leerlingen van de Blazersklas leren tegelijkertijd en gezamenlijk een orkestblaasinstrument te bespelen. Daarbij vormen de leerlingen een symfonisch blaasorkest waarbij een goede balans wordt gewaarborgd tussen hout- en koperblaasinstrumenten. Tevens leren de kinderen sociale vaardigheden. Gebleken is dat wat zo normaal is tijdens het samen musiceren zich ook vertaald naar het dagelijks leven van het kind: wachten op elkaar, samen tegelijk inzetten en ophouden, naar elkaar luisteren, rekening houden met elkaar, op je beurt wachten – in de muziek zo normaal, in het dagelijks leven soms niet. De kinderen leren letterlijk luisteren naar elkaar. Daarmee vormt de Blazersklas het kind niet alleen muzikaal maar ook sociaal.

De actuele discussie over het muziekonderwijs en alle voorgenomen bezuinigingen laat zien dat nagedacht moet worden over hoe men om kan gaan met muziek en het muziekonderwijs op basis- en middelbare scholen. Het ‘omgaan met Muziek’ vereist deskundigheid van de muziekdocent. Leerlingen moeten de vaardigheden hebben of krijgen zich muzikaal te kunnen uitdrukken. Daarbij zijn fundamentele vaardigheden op een instrument een hulpmiddel. Het integreren van een instrumentale basisopleiding binnen de basis- en middelbare school is dan wenselijk en mogelijk.

De open repetities gaan door in Klankendaal op 6 juni (basisonderwijs) en 20 juni (secundair onderwijs).
Aanvang: 13.30 u
Het einde is voorzien om 15.30 u

Klankendaal
Tervuursesteenweg 84-86
2800 Mechelen

In basisschool Coloma zijn we in september 2016 gestart met een blazersklas met leerlingen uit het 4de leerjaar. Op 25 april  houden we een open repetitie. Interessante inzichten mbt opstart van dit initiatief, gebruik van instrumenten, repetities, methode, … worden gedeeld.

DSCN9259

Voorstelling van de blaasinstrumenten.

DSCN9276

De eerste technieken worden aangebracht.

DSCN9300

Aanzetten van de eerste toon.

Blazersklas 9

Muziekstaanders plaatsen vraagt oefening.

DSCN9369

Samenwerken is één van de doelstellingen.

Blazersklas 6

Nieuwe inzichten worden aangebracht.

DSCN9486

Elk instrument vraagt een aparte aanpak.

Blazersklas 5

In kleine groepen aan de slag.

DSCN0084

Klaar voor het grote werk!

DSCN0089

Eerste noten in volledige groep.

DSCN0096

Solisten krijgen een eerste kans!

DSCN0087

Blije gezichten na de repetitie.

DSC_0008

Lessen met duidelijke structuur.

DSC_0019

Aparte repetities per sectie

DSC_0035

Gezamenlijke inblaasoefeningen.

DSC_0025

Elke repetitie start met een zangmoment.